Walter de Zeeuw

De Innerlijke Werkplaats

spirituele ontwikkeling | geestelijk bewustzijn | menswording

webwinkel      nieuw       links     onze werkplaats     contact

Bij de mens die de weg van innerlijke scholing gaat, treden er kleinere en grotere veranderingen op in haar wezen. In het boek ‘De weg tot inzichten in hogere werelden’ schrijft Rudolf Steiner uitvoerig over deze veranderingen en ook hoe de lotusbloemen of chakra’s, veranderen en zich omvormen tot nieuwe geestelijke organen, organen van de ziel.

Zo vormt de twaalfbladerige lotusbloem, het hartchakra, zich om tot een helder voelend orgaan. In het bijzonder door de inwerking van de Christus-impuls wordt zij tot een geestelijk orgaan, dat ons voelend verbindt met het Ik en de ander. In de ontmoeting met de ander gaan we de warmte of de koude in de verbinding, bewuster voelen. Of voelen we nabijheid of juist afstandelijkheid of de opbloei of neergang van het leven.


Het hartchakra ontvangt niet alleen ‘informatie over de ander’, het hart is ook in staat tot denken en willen. Het hart(chakra) kan ook Liefde ontvangen en deze weer doen uitstromen.

Het zijn nog prille vermogens die bij velen nu beginnen op te lichten; geven we hieraan in het dagelijks leven bewust ruimte en aandacht, dan gaan deze vermogens zich vermeerderen en verhogen.


Door meditatie en ‘studie van de antroposofie en/of het esoterisch Christendom’ voeden we het voorhoofdchakra, dat zich opent voor de instroom uit hogere geestelijke werelden. Het vormt het gewone denken geleidelijk om tot een ‘denken met de geest’. Het voorhoofdchakra en het hartchakra gaan samenwerken, wanneer wij de ontwikkeling van het keelchakra zelf ter hand nemen.

Rudolf Steiner reikte ons kennis en inzichten aan hoe, door het beoefenen van acht belangrijke zielenprocessen, het keelchakra zich vrij gaat ontwikkelen. Deze acht zielenoefeningen, worden ook wel het achtvoudig pad genoemd. Het zijn oefeningen voor het dagelijks leven.


Het achtvoudige pad is ook bekend uit het Boeddhisme, als weg naar het leven in liefde en mededogen. Rudolf Steiner heeft 100 jaar geleden deze 8-principes ‘vertaald’ en verbonden aan de ontwikkeling van de lotusbloemen voor de mens van nu. De mens onderweg met de moderne inwijding, verlangend de kracht van Liefde en mededogen te leven.


Door de geestelijke ontwikkeling van de lotusbloemen en de samenwerking tussen het voorhoofd-, keel- en hartchakra, ontstaat er een nieuwe krachtige innerlijk stroom; Stefan Lubienski noemde deze geestelijke stroom “De Nieuwe Hermesstaf”.

Deze Nieuwe Hermesstaf, de ontwikkeling van het keelchakra en het achtvoudig pad (volgens Steiner) staan centraal in deze workshop.


Thema’s in de 2,5 dag workshop zijn:


Boekje

Zie voor meer informatie over dit thema ook het boekje ‘De Christus-impuls’.

Klik op tabje ‘Boekje Christus-impuls’ en download het gratis.


Antroposofie in het dagelijks leven

Genoemde thema’s en onderwerpen worden benaderd vanuit de antroposofie, de geesteswetenschap zoals Rudolf Steiner begin vorige eeuw heeft aangereikt. We voelen ons, in alle bescheidenheid geroepen om dit belangrijke werk verder uit te bouwen. Onze intentie is de antroposofie niet uitsluitend te bestuderen, maar haar juist in het innerlijk en uiterlijk leven te leven en te zoeken naar de concrete toepassing in het dagelijks leven.


In ons werk nemen het Michaëlswerk, het vrij worden van het oude karma, de Christusimpuls en het esoterisch Christendom een belangrijke plaats in. Ook hierover heeft Rudolf Steiner veel verteld. Een andere belangrijke bron van inspiratie zijn de vele boeken en lezingen van Hans Stolp, die in Nederland en daar buiten het esoterisch Christendom op een invoelende en leefbare wijze aanreikt. Ook werken we met de inzichten van andere (hedendaagse) leerlingen van Rudolf Steiner als Emil Bock, Friedrich Rittelmeyer, Valentin Tomberg, Stefan Lubiekski, Jörgen Smit, Bastiaan Baan, Judith von Halle en vele anderen.


Werkvormen

Meditatie, inleidingen, afgewisseld met zelfonderzoek, dialoog, ook in tweetallen en subgroepen en verdiepende vragen. Workshop betekent ook daadwerkelijk aan het werk zijn.


Deze workshop is voor wie…

 

Sfeer van de workshop

Onze bijeenkomsten kenmerken zich door een open en ontspannen sfeer. We werken in kleine groepen van 8-12 deelnemers. Sfeer kenmerken zijn: respectvolle omgang, kwetsbaarheid, veiligheid en geborgenheid. In vrijheid en in verbondenheid, jezelf en de ander van hart tot hart ontmoeten. Ruimte voor humor, een glimlach of een traan van aangeraakt worden of ontroering.


Onze werkwijze is vrij van confrontatie-technieken of feedback methoden, oordelen en veroordelen. Dat wat bij ieder in het eigen hart en ziel leeft, wordt door de anderen gerespecteerd. De wijze waarop we dit met elkaar delen, getuigt van dezelfde respectvolle omgang. Het elkaar aanreiken van andere of nieuwe zienswijzen gebeurt altijd in kwetsbaarheid, volkomen vrijheid en zonder de drang van overtuigen, het menen de waarheid te bezitten of door ongevraagd adviezen.


Begeleiding

De begeleiding is in handen van Walter de Zeeuw en Marijke Sies. Beiden al vele jaren werkzaam als geestelijk begeleider/coach; verzorgen lezingen, trainingen en hebben ruime ervaring in het begeleiden van workshops, groepen en individuele cliënten. De meditaties en de lezingen worden verzorgd door Walter. 


Cursusmateriaal

Deelnemers ontvangen een cursusmap voor aantekeningen en de artikelen die in de bijeenkomst worden uitgereikt.


Biologische vegetarisch maaltijden 

We hebben de prachtige boerderij (de voormalige Deel) voor onszelf beschikbaar. Het (spelt)brood en de maaltijden zijn biologisch en vegetarisch (mogelijk met vis). De maaltijden verzorgen we zelf, door gezamenlijk te koken. Met diëten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden.


Locatie

We verblijven dit weekend op een schitterende plek in het plaatsje Oosterhesselen, midden in Drenthe, in een sfeervolle en luxueus verbouwde boerderij, met rondom een grote tuin met veel privacy. Zie praktisch voor het adres en klik op de foto voor meer afbeeldingen. Het dorpje Oosterhesselen ligt te midden van prachtige natuurgebieden, zoals ‘De Mepperdennen’ en de boswachterijen van Sleen en Gees. Er is in het programma wat tijd om naar buiten gaan en te wandelen. Houd je van fietsen, neem je fiets mee of huur vooraf een fiets.


Praktisch

Zie voor meer praktische informatie, ook over kosten, het tabje praktisch


Kennismaking

We vinden het belangrijk om elkaar voorafgaand aan je definitieve inschrijving te ontmoeten. Hiervoor plannen we een gesprek met als intentie elkaar wederzijds te leren kennen en zorgvuldig te verkennen of verwachtingen en de mogelijkheden van de workshop voldoende met elkaar in overeenstemming zijn.


Het gesprek duurt maximaal 1½ uur. We vragen een bescheiden vergoeding voor dit gesprek van €50,- tot €75,- afhankelijk van het inkomen. Bij definitieve aanmelding, wordt dit bedrag in mindering gebracht op de kosten voor de workshop.

Heb je behoefte aan een uitgebreider gesprek over je individuele situatie of persoonlijke vragen, klik dan hier Individuele ontwikkeling en begeleiding.


Aanmelden

Bij voorkeur via het aanmeldingsformulier, klik op aanmelden. (Dit is een voorlopige aanmelding, na de kennismaking beslis je definitief tot deelname). Lukt aanmelden onverhoopt niet of heb je vragen mail naar info@walterdezeeuw.nl of bel op 06-13892072 na 11.00 uur. Je krijgt dan Marijke Sies aan de telefoon.


Vervolg?

In het jaarprogramma ‘Christusbewustzijn en de levende Ik Ben-woorden’ worden de thema’s die in deze workshop over de Christus-impuls aan de orde komen verder verdiept en aangevuld. Besluit je na deze workshop aan dit jaarprogramma deel te nemen, dan worden de kosten van de workshop in minder gebracht op de deelname kosten van het jaarprogramma (voor zover er nog plaatsen vrij zijn).


2,5 daagse


Workshop Christus-impuls


13-15 oktober 2017




Christus-impuls en de nieuwe Hermesstaf