Walter de Zeeuw

De Innerlijke Werkplaats

spirituele ontwikkeling | geestelijk bewustzijn | menswording

webwinkel      nieuw       links     onze werkplaats     contact

Voor de toekomstige ontwikkeling van de mens is het belangrijk de zeven chakra’s te vergeestelijken. Bij de mens op de weg van de moderne inwijding, treden in de chakra’s -of lotusbloemen- grote veranderingen op als gevolg van de innerlijke ontwikkeling. Rudolf Steiner (1861-1925) beschrijft in het boek ‘De weg tot inzichten in hogere werelden’, dat de chakra’s ‘verlangen’ zich verder te transformeren tot nieuwe geestelijke organen, tot nieuwe zintuigen van de ziel. Steiner nodigde ons uit, om deze ontwikkeling van het hoger geestelijk bewustzijn, zelf doelbewust een vervolg te geven.  

  

De afgelopen 6 jaar besteedden wij in onze zomer workshops aandacht aan het brede thema ‘de geestelijke ontwikkeling van de chakra’s’. Dit jaar kiezen we ervoor in de zomerweek met name stil te staan bij de beweging die we mogen maken van ons hoofd naar ons hart. Het is een inspirerende en vernieuwende workshop, waarin naast de verschillende lezingen en inleidingen ook veel ruimte is voor dialoog, zelfonderzoek, voor vragen en het delen van ervaringen.

Centraal stellen we de vragen: Welke zijn die veranderingen die optreden in de chakra’s en hoe worden we ons hiervan meer bewust? Wat zijn bevorderende en wat zijn tegenwerkende krachten in dit kwetsbare proces. En ook de vraag, hoe bevorderen en ondersteunen we deze belangrijke bewustzijnsontwikkeling?

Naast deze activiteiten vormt meditatie de tweede pijler in deze week.


De mystieke kracht van het Onze Vader gebed

We beginnen elke dag met meditatie, gericht op de genoemde vergeestelijking van de chakra’s én als weg naar het Hoger Zelf. We bouwen deze bijzondere meditatie in stapjes op en ze krijgt vorm door het zo bekende Onze Vader gebed te verbinden met de zeven hoofdchakra’s. Het is een meditatie-gebedsvorm die in het wezen van de mens, in lichaam, ziel en geest, nieuwe harmonie bewerkstelligt. Het schenkt ons innerlijke nieuwe bewuste ervaringen en inzichten.    


Judith von Halle noemt het Onze Vader gebed ‘het oergebed’, door Christus aan zijn leerlingen én aan ons gegeven voor de toekomstige mensheidsontwikkeling. Elke incarnatie zullen we op zoek zijn naar een nieuwe wijze van bidden en omgang met dit oergebed; telkens zullen we weer iets van haar diepere betekenis mogen ontdekken. Het Onze Vader draagt vele mystieke krachten in zich, die zich meer en meer zullen openbaren door het groeiend hoger bewustzijn.


Inhoudelijke thema’s

In deze workshop komen de volgende thema’s en onderwerpen uitgebreid aanbod:


Enkele aanvullende thema’s:


Deze thema’s worden aangereikt door korte inleiding, lezingen en vragen van de deelnemers en ondersteund door diverse artikelen en werkdocumenten van Walter. Het individueel inzicht wordt verder gevormd door zelfwerkzaamheid, zelfonderzoek, dialoog in tweetallen en verdieping in subgroepen.


Onder het tabje ‘Toelichting worden een aantal van bovengenoemde thema’s nog wat verder uitgewerkt.  


Sfeer van de workshop

Met de Innerlijke Werkplaats willen we een plek bieden voor echte ontmoetingen, waarin verbinding, betrokkenheid en kwetsbaarheid geleefd worden. Daartoe werken we in kleine groepen, tussen de 7 en 12 deelnemers. Onze bijeenkomsten kenmerken zich door openheid, oprechtheid, ontspanning, evenals geborgenheid, vrijheid in verbondenheid en het elkaar van hart tot hart (leren) ontmoeten. Ruimte voor humor, een (glim)lach of een traan van aangeraakt worden of diepere ontroering.


Onze werkwijze is vrij van harde confrontatie-technieken of feedback methoden, oordelen en veroordelen. Dat wat bij ieder in hart en ziel leeft, wordt door de anderen gerespecteerd. Het elkaar aanreiken van andere of nieuwe zienswijzen gebeurt altijd vanuit kwetsbaarheid, vrijheid en zonder de drang van overtuigen of door ongevraagd adviezen.


Bronnen van inspiratie

De chakra-meditatie & ontwikkeling hebben we mede gebaseerd op het boek ‘Wie denken de mensen dat Ik Ben’ van Roland van Vliet (1960-2016) en het boek ‘Het gebed, de mystieke weg’ van Hans Stolp.

Rudolf Steiner en zijn antroposofie nemen een belangrijke plaats. Het reikt vele vernieuwende inzichten aan, juist voor de mens in onze tijd. We voelen een intense verbondenheid met zijn werk en geestkracht. In deze workshop werken we specifiek met inzichten uit de boeken ‘De weg tot inzichten tot hogere werelden’ en ‘De kracht van het gebed’. Andere werken zijn boeken van Stefan Lubienski, Valentin Tomberg en Judith von Halle.

Natuurlijk ook de levenservaring en –inzichten die vele anderen met ons deelden op die boeiende weg van geestelijk ontwikkeling en bewustzijn.


De opbouw van de dagen en programma

De ochtend:


De middag:


Er is in de middag beperkt gelegenheid voor korte individuele gesprekken.


Tijden:

09.00 – 12.30 uur, workshop  

12.30 – 14.00 uur, lunch-pauze

14.00 – 16.00 uur, workshop facultatief

16.00 – 19.00 uur, geen programma (zie vrijetijd)

ca. 19.00 uur, avondmaaltijd


Biologische vegetarisch maaltijden 

We hebben de prachtige boerderij (de voormalige Deel) voor onszelf beschikbaar. Het (spelt)brood en de maaltijden zijn biologisch en vegetarisch (mogelijk met vis). De maaltijden verzorgen we zelf, door gezamenlijk afwisselend te koken. Met diëten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden.


Vrije tijd en ontspanning

In deze week is ook ruimte voor ontspanning, vrije tijd en een eigen invulling. Het middagprogramma is facultatief en niet verplicht om deel te nemen. Bovendien eindigt het middagprogramma rond 16.00 uur. Er is tijd om te wandelen, fietsen, lezen, luieren, zwemmen of genieten van de stilte. Maak je graag muziek, schilder of teken je of heb je een andere hobby, neem vooral mee wat je daarvoor nodig hebt en laat je inspireren door wat de dag brengt. Wellicht ben je een inspiratiebron voor anderen.


Locatie

We verblijven deze week op een schitterende plek in het plaatsje

Oosterhesselen, midden in Drenthe, in een sfeervolle, verbouwde boerderij, met rondom een grote tuin met veel privacy. Zie Praktisch voor het adres en klik op de foto voor meer afbeeldingen. Het dorpje Oosterhesselen ligt te midden van prachtige natuurgebieden, zoals ‘De Mepperdennen’ en de boswachterijen van Sleen en Gees en biedt ruime gelegenheid voor uitstapjes naar de omgeving, wandelen, fietsen en dorpen in de buurt. Houd je van fietsen, neem je fiets mee of huur vooraf een fiets.


Deze workshop is voor wie


Begeleiding

De begeleiding is in handen van Walter de Zeeuw, Marijke Sies, en Ester van der Hoek. Marijke en Walter zijn al vele jaren werkzaam als geestelijk begeleider/coach; verzorgen lezingen, trainingen en hebben ruime ervaring in het begeleiden van workshops, groepen en individuele cliënten. Ester ondersteunt de organisatie van de Werkplaats en heeft ervaring met individuele begeleiding. De meditaties en de lezingen worden verzorgd door Walter. 


Meditatie

Meditatie is een belangrijk onderdeel van het programma. Enige ervaring met meditatie is wenselijk. Wil je je voorbereiden, vraag dan de “CD Meditatie als weg naar het Hoger Zelf” aan. Klik hier om deze bestellen.


Cursusmateriaal

Alle deelnemers ontvangen een uitgebreide cursusmap. Het bevat zowel de serie van 8 artikelen door Walter geschreven en gepubliceerd in het kwartaalblad ‘Verwachting’, uitgegeven door de Stichting rond Hans Stolp. Als ook een serie van 7 nieuwe werkdocumenten, die nog niet eerder zijn gepubliceerd.

Hierin legt Walter verbindingen tussen de meer traditionele zienswijze over de chakra’s met de antroposofie en het esoterisch Christendom. Verbindingen gericht op het chakra-bewustzijn en (toekomstige) ontwikkeling van deze bijzondere organen.  


En ter ondersteuning van het thuis mediteren ontvangen de deelnemers na afloop de CD Chakra-meditatie en het onze Moeder/Vader-gebed, klik hier voor informatie over deze CD.


Praktisch

Zie voor meer praktische informatie, ook over kosten, het tabje praktisch


Kennismaking

Voor dit programma vormen wederzijdse betrokkenheid, vertrouwen en kwetsbaarheid de basis. Daarom vinden we een wederzijdse kennismaking met iedere deelnemer voor aanvang van het jaarprogramma belangrijk. Tijdens het gesprek willen we tevens meer helderheid verkrijgen over de ontwikkelings-vragen en -behoefte.   


Dit gesprek, met Walter de Zeeuw en Marijke Sies, duurt ca. 1,5 uur. Mocht je onverhoopt besluiten niet deel te nemen aan het jaarprogramma, dan vragen wij een (bescheiden) vergoeding van € 50,- tot € 75,- afhankelijk van het inkomen.


Heb je behoefte aan een uitgebreider gesprek over je individuele situatie of persoonlijke vragen, klik dan hier Individuele ontwikkeling en begeleiding.


Belangstelling

Bij voorkeur via het formulier belangstelling. We nemen contact met je op om je uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Lukt dit onverhoopt niet of heb je vragen mail naar info@walterdezeeuw.nl of bel op 06-13892072 na 11.00 uur. Je krijgt dan Marijke Sies aan de telefoon.


Ervaringen

Lees over ervaringen van eerdere deelnemers, klik hier8-daagse

Zomerworkshop


7 t/m 14 juli 2019

De weg van het hoofd naar het hartFoto's accomodatiegratis boekje

Klik om gratis te downloaden