Walter de Zeeuw

De Innerlijke Werkplaats

spirituele ontwikkeling | geestelijk bewustzijn | menswording

webwinkel      links     onze werkplaats     contact

Groeien in bewustzijn, doen we langs verschillende routes. Eén van die paden is het gaan van de weg van ego naar Zelf, het zuiveren van onze ziel. En wanneer we ons realiseren dat de ziel in het diepst van haar wezen heel en compleet is, dan voelen we ook dat dat nog niet zo simpel is. Onlangs noemde ik het zo “de ziel kent nog vele geheimen. Veel is nog verborgen, toegedekt en wacht tot wij ‘gerijpt’ en er klaar voor zijn, voor het zich aan ons openbaart”. Die geheimen kunnen we ons voorstellen als talenten, kwaliteiten en geestelijke vermogens of zielenkrachten die in ons innerlijk wonen. Een voorbeeld: in ieder mens woont het zielen-vermogen zich te verbinden met overleden dierbaren en met andere geestelijke wezens als engelen en de eigen engel. Toch ‘moeten’ velen er lang op wachten voordat ze deze verbinding ervaren; ze moeten wachten tot de ziel er rijp voor is. Het zijn vermogens die wel aanwezig, maar nog slapend zijn, nog niet vrijgemaakt. De bekende Zwitserse psychiater Carl Jung noemde dit: ze leven nog in de schaduw van ons bestaan. Nu zouden we zeggen; deze vermogens of zielenkrachten zijn deels nog (veilig) toegedekt onder het ego.


Rudolf Steiner schonk ons ruim 100 jaar geleden het grote inzicht van de drie grote Ik- of zielen-krachten ‘DENKEN, VOELEN en WILLEN’. In het eerste grote deel van ons leven komen we die vooral tegen als ego-ik-krachten. Gaande weg ons leven groeit het verlangen ons ego om te vormen en te zuiveren en zo meesterschap over ons ego te verwerven.


In de afgelopen jaren hebben wij door ons werk een bijzondere ontdekking mogen doen; elk van die drie grote IK-krachten, is weer opgebouwd uit drie te onderscheiden zielenkrachten. Zo groeide het inzicht dat er 3 * 3 = 9 afzonderlijke en herkenbare zielenkrachten zijn. Met zo mogelijk nog duidelijker herkenbaar negen typische ego-afspiegelingen.

En dat maakt het inzicht van de negen zielenkrachten zo bijzonder. We ontdekten dat die verborgen zielenkrachten ‘als vanzelf’ vrijkomen, wanneer wij meesterschap over dat specifieke deel van het ego verwerven. Zielenkrachten die zich door onze gezuiverde persoonlijkheid heen gaan manifesteren als bijzondere gaven, talenten en kwaliteiten. Wanneer die gezuiverde zielenkrachten zich openbaren, is er direct een innerlijke rust, zijn we vrij van twijfel en ervaren we een ongekend Zelfvertrouwen.


Wil je het hele artikel lezen, klik op de foto hieronder.

We adviseren je het artikel te printen en het dan te lezen.Artikel door Walter de Zeeuw©

De 9 verborgen zielenkrachten


Klik op de afbeelding om het boekje te openen.


Tip!: print als boekje,

het leest zoveel fijner dan op ‘t scherm

Terug naar Thema’s

de negen verborgen zielenkrachten-jun 2018.pdf de negen verborgen zielenkrachten-jun 2018.pdf

Steun ons werk


Wil je ons werk steunen?

Stuur dit boek door aan mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn.


Ook met een vrijwillige bijdrage help je ons werk uitbouwen.


Stort op NL38ASNB0708604005 t.n.v. W. de Zeeuw ovv Gift


Hartelijke dank