Walter de Zeeuw

De Innerlijke Werkplaats

spirituele ontwikkeling | geestelijk bewustzijn | menswording

webwinkel      nieuw       links     onze werkplaats     contact

Wat is het doel van de oefeningen?


Zijn de oefeningen moeilijk?

De basis-oefeningen zijn niet echt moeilijk, voor ieder mens van goede wil zijn ze goed te doen, ongeacht de richting waarin je je ontwikkelt. De moeilijkheidsgraad zit hem vooral in het gegeven dat het enige discipline vraagt, liefdevolle discipline, zoals wie een gezond gebit wil behouden haar tanden poetst.   


Waarom zou ik deze oefeningen doen?

Onze ziel wordt gevormd door de drie grote Ik-krachten: denken, voelen en willen. Wanneer we ons spiritueel gaan ontwikkelen, komen deze drie Ik-krachten in beweging. Zolang de mens nog onbewust is, zijn die drie Ik-krachten door het ego op een bepaalde wijze aan elkaar verbonden, o.a. door je opvoeding en je eigen voorkeuren.


Alleen of in een groep?

Je kunt de oefeningen alleen doen. Doe je ze in een groep dan heb je de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en je houdt de oefeningen (vaak) langer vol. Hoewel de oefeningen eenvoudig zijn, is het niet makkelijk ze vol te houden, omdat je opgeslokt wordt door het gewone leven, dat veel van je vraagt. Ook zal het helpen als je iedere dag opschrijft welke oefening je hebt gedaan of niet hebt gedaan en hoe hij is verlopen.

Hoe lang doe je één oefening?
Hoewel Steiner over de duur van de oefeningen verschillende uitspraken heeft gedaan, wordt in het algemeen aanbevolen alle oefeningen na elkaar en in de genoemde volgorde te doen en om alle oefeningen vier weken vol te houden. Na vier weken te hebben geoefend wordt de verworven vaardigheid in het gewoontelichaam (levens- of etherlichaam) opgenomen.

Wanneer je met een oefening begint, ben je de eerste week enthousiast vanwege het nieuwe van de oefening. Het is dan niet moeilijk de oefening te doen en je wordt door de oefening vooruit getrokken. Daarna moet je het vanuit jezelf doen, moet je zelf het enthousiasme opwekken. Dan wordt de oefening moeilijker en moet je hem op eigen kracht doen. De oefening werkt dan sterker.

Het is zeker ook werkzaam als je iedere oefening een week doet en ze steeds afwisselt. Het hangt uiteindelijk van jezelf, je mogelijkheden en je interesse af hoe je ze doet.

Doe de oefeningen wel serieus, maar neem ze niet te serieus. Laat ze geen plicht worden. Met een beetje humor kom je verder.


6 basisoefeningen
voor spirituele ontwikkeling en het openen van ons hart(chakra)
Zelf er mee aan het werk?