Walter de Zeeuw

De Innerlijke Werkplaats

spirituele ontwikkeling | geestelijk bewustzijn | menswording

webwinkel      links     onze werkplaats     contact

6 basisoefeningen
voor spirituele ontwikkeling en het openen van ons hart(chakra)
Klik hier om terug te gaan naar het hoofdmenu

De 4e oefening  |  Positiviteitsoefening – waarnemen van het positieve

Neem in het negatieve ook altijd het positieve waar.

In veel situaties die je tegenkomt zie je het negatieve en het lelijke scherp. In deze oefening gaat het erom altijd ook iets positiefs te zien, zonder het negatieve te ontkennen. Ook als iets negatief is, kun je daarnaast het positieve benadrukken. De oefening moet niet leiden tot een kritiekloze houding en tot een zweverig ‘alles is goed en mooi’ en tot het ontkennen van het negatieve.

De oefening bouwt voort op de vorige oefeningen en is door de combinatie van denken en voelen een nieuwe stap. Om het positieve of goede te zien, moet je je meningen en vooroordelen overwinnen. De omgeving wordt interessanter. Vragen als “Wat heeft dit me te zeggen?”, “Wat kan ik hiervan leren?”, “Waaraan ligt het dat ik iets niet heb gehoord?” kunnen helpen bij deze oefening. Een goede gelegenheid om te oefenen zijn terugblikken, evaluaties e.d., waarbij je altijd een positief punt meer zou kunnen noemen dan het aantal punten van kritiek. En als je kritiek uit dan alleen als een aanknopingspunt voor verbetering.

De oefening heeft twee aspecten:


Moeilijkheden

Je wordt zo overvallen door het negatieve of het negatieve kan zo overweldigend zijn, dat je niet aan het positieve toekomt.

Het terughouden van je kritiek, omdat je oordelen door de jaren heen zijn gegroeid en je ze als vaststaand aanneemt.

Je vergeet de oefening op het moment zelf, je moet dan een ander moment prikken dat je terugkijkt.Bron: grotendeels overgenomen en deels bewerkt naar de voormalige website van Tom van Gelder (1953-2011), met bijzondere dank aan al het werk dat Tom voor ons heeft gedaan!