Walter de Zeeuw

De Innerlijke Werkplaats

spirituele ontwikkeling | geestelijk bewustzijn | menswording

webwinkel      links     onze werkplaats     contact

“We hebben er allemaal mee te maken”, vertelt Femke van der Laan, echtgenote van de zo bekende Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam, die in 2017 overleed.
Vorige week, tijdens de DWDD Summerschool TV-uitzending sprak zij in alle openheid en kwetsbaarheid, waar zij zelf doorheen is gegaan, na het overlijden van haar geliefde.  

Zij vertelt ons ook dat we het nog zo moeilijk vinden om ruimte en aandacht te geven aan verdriet. Het is, als is er nog en taboe op emotionele pijn en verdriet. Ze zegt dan ook terecht: “wij hebben of krijgen allemaal te maken met pijn en verdriet, als gevolg van verlies”; niet alleen bij het overlijden van een levenspartner. Ook bij het verlies, en vooral de pijn die dit met zich meebrengt, van een goede vriend of vriend(in) of partner door een scheiding in het leven. Verlies van een kind of bij een miskraam, verlies van werk waarvan je zoveel houdt of verlies van gezondheid van jezelf of een dierbare.

“Verdriet heeft een belangrijke functie en we moeten leren daar bewust tijd en ruimte aan te geven”, is haar pleidooi.

Wil je deze inspirerende uitzending terugzien... klik hier

Oude pijn
Naast het verdriet als gevolg van een ingrijpend verlies, ontmoet ik regelmatig mensen die worstelen met oud-verdriet, eerder uit het leven. Zolang we in de verhardingen van het ego leven, blijft dit verstopt. Wie echter verlangt naar, en werk maakt van, zijn/haar innerlijke of bewustzijns-ontwikkeling, krijgt ook te maken met onverwerkt verdriet en pijn uit de kinder-, jeugdjaren of als gevolg van een traumatische ervaring eerder uit het leven. Veelal veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, die je als kind of (jong) volwassenen overkomen is. Maar je moest gewoon verder met leven; je kon het toen niet begrijpen en verwerken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het plotseling overlijden van vader of moeder, toen je klein was of een echtscheiding waardoor je één van je ouders niet meer zag. Of pijn als gevolg van diepe teleurstelling van het niet gezien, gehoord of erkend zijn als kind; dat je nooit bevestiging of waardering kreeg voor wie jij was en wat je deed. Mogelijk ben je daardoor tot op de dag van vandaag zoekend naar ‘Wie ben ik’? En ook dat geeft weer verdriet.

Nog ouder verdriet of angst
Ook kan iemand (een leven lang) een alsmaar terugkerende pijn, onrust of angst ervaren, waarvoor geen oorzaak is aan te wijzen. In de wereld van de traumatherapie wordt dan gezegd “vaak wordt dit veroorzaakt door een voor-geboortelijk trauma”. Leren we met een zuiver innerlijk oog (helderziend) kijken, dan blijkt dat menigeen, die in dit leven lijdt aan onbekende pijn, verdriet of angst, deze te hebben meegebracht uit een vorig leven. Zo ontmoet ik ook geregeld mensen, die in het vorig leven zijn omgekomen, vermoord, in de 1e of 2e Wereldoorlog en nu opnieuw zijn geïncarneerd. Zij hebben niet bepaald  een eenvoudig leven, maar wel met een heel bijzondere bedoeling. Wil je hierover meer lezen, klik hier.


Wil je zelf praten over (oud)verdriet of zoek je hulp bij het verwerken?
Begeleiding is momenteel beperkt mogelijk. Stuur mij een mail (info@walterdezeeuw.nl) met je vraag en een toelichting. Vermeld ook je naam en telefoonnummer. Ik neem dan contact met je op.

Individuele begeleiding & coaching